Σκύλος και Τρίχωμα!!
Σκύλος + Τρίχωμα!! ? + ?
Η εμφάνιση και η κατάσταση της τρίχας είναι ένας τρόπος να καταλάβουμε την καλή ή μη υγεία του σκύλου μας!
Διατροφή! ?
Ο πιο βασικός λόγος είναι η διατροφή. Ένα θαμπό και άτονο τρίχωμα οφείλεται συνήθως σε διατροφικές ελλείψεις. Ελλείψεις βιταμινών και στοιχείων απαραίτητες για την υγεία του σκύλου και του τριχώματος του! Η πλούσια και ισορροπημένη διατροφή βοηθάει στην τριχόπτωση, την τριχοφυΐα, την σωστή λειτουργία ορμονών και την υγεία του σκύλου!
Περίοδος αλλαγής τριχώματος: ?
Η διαδικασία αλλαγής τριχώματος γίνεται από τον Μάρτιο έως τον Μάιο με σκοπό να προστατευτεί ο σκύλος από την ζέστη και έτσι η απώλεια τρίχας φτάνει στα κόκκινα!
Και από Σεπτέμβρη μέχρι Νοέμβριο για να προστατευτούν από το κρύο!
Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητα για τον σκύλο. Αλλάζει το τρίχωμα του, διώχνει το νεκρό τρίχωμα και δημιουργεί καινούριο κι υγιές. Βέβαια επειδή πια τα σκυλάκια ζουν μέσα στο σπίτι μας η διαδικασία αυτή μπορεί να καθυστερήσει ή το ανάποδο καθώς και το να κρατήσει παραπάνω από το 4 έως 6 εβδομάδες που είναι το συνηθισμένο! Διότι με την δροσιά το καλοκαίρι και την θέρμανση τον χειμώνα που τους προσφέρουμε (και αυτό πρέπει να κάνουμε) απορυθμίζεται και αλλάζει η διαδικασία αυτή!
Αυτός βέβαια είναι ο γενικός κανόνας γιατί κάθε σκυλί αντιδράει διαφορετικά ανάλογα τις συνθήκες που ζει και την φυλή που ανήκει!
Σε αυτές τις περιόδους είναι πιο εύκολο για εμάς να καταλάβουμε τυχόν προβλήματα στο τρίχωμα!
Άλλες αιτίες:
Οι αιτίες πέρα από την διατροφή και τις κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να είναι πάρα πολλές!!
? Ορμόνες! Για παράδειγμα μια θηλυκιά σκυλίτσα μπορεί να αυξήσει τρίχωμα πριν από τον οίστρο της και να χάσει μετά από αυτόν!
? Παθολογικές αιτίες: Βλέπουμε το τρίχωμα να γίνεται θαμπό, πολύ ξηρό ή πολύ λιπαρό, απώλεια τριχών ή ακόμα και απώλεια σε ολόκληρες τούφες.
? Λόγο παθήσεων εσωτερικών οργάνων: Μπορεί ο σκύλος μας να πάσχει από προβλήματα στο στομάχι, στο έντερο, προβλήματα ήπατος ακόμα και προβλήματα με τα νεφρά.
Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο συνηθισμένη η τριχόπτωση!
? Αλλεργίες: στην γύρη στα χόρτα κλπ..
? Στρες: Ακριβώς όπως και σε μας τους ανθρώπους!
? Λόγο ορμονικών διαταραχών:Θυροειδής, προβλήματα στις ωοθήκες για τα θηλυκά και πολλά άλλα! Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανή και η αυξημένη τριχοφυΐα.
? Εξωτερικοί παράγοντες. Όπως μύκητες και εξωπαράσιτα, οι οποίοι καταπολεμούνται αρκετά δύσκολα!
Η τρίχα έχει μελανίνη που της δίνει το χρώμα και την λάμψη της καθώς και την φυσική λιπαντική της ουσία που πέρα από την λάμψη φροντίζει την υγεία της τρίχας και το να μην σπάει και καταστρέφεται!
Προσοχή!!! Αν η αλλαγή στο τρίχωμα είναι έντονη ή μη συνηθισμένη τότε απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας!!
Από τι συνοδεύονται τα προβλήματα του τριχώματος;
Αλλαγές στο δέρμα, κοκκίνισμα, πιτυρίαση, πληγές, άσχημη μυρωδιά και έντονος κνησμός.
Τρόποι αντιμετώπισης:
?Η σωστή και πλήρης διατροφή είναι το νούμερο ένα.
?Η σωστή περιποίηση της τρίχας, το κάθε τρίχωμα είναι διαφορετικό άλλα όλα τα τριχώματα κοντά ή μακριά χρειάζονται τακτικό βούρτσισμα με εξειδικευμένες βούρτσες κατάλληλες για τον τύπο της κάθε τρίχας! Έτσι καθαρίζει από την νεκρή τρίχα και αιματώνεται καλύτερα το δέρμα.
?Μπανάκι μόνο με ειδικό σαμπουάν και με τις σωστές διαδικασίες! Αυτό βοηθάει να τελειώσει ο κύκλος της αλλαγής τριχώματος πιο γρήγορα! Και μην ξεχάσουμε το σωστό και καλό στέγνωμα!
?Η σωστή αποπαρασίτωση από ψύλλους και τσιμπούρια, πάντα σε τακτά διαστήματα ανάλογα με την αγωγή που χρησιμοποιεί ο καθένας.
?Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία οπότε εξετάστε σχολαστικά το σώμα του σκύλου σας όσο πιο συχνά μπορείτε!
?Και τέλος, κομμένα νύχια ώστε όταν ο σκυλάκος μας ξύνεται να μην καταστρέφει την τρίχα και να μην πληγιάζει το δέρμα του!
Τρίχωμα!!? + ?
Η εμφάνιση και η κατάσταση της τρίχας είναι ένας τρόπος να καταλάβουμε την καλή ή μη υγεία του σκύλου μας!