Σκύλος και Κάμπια
Ποιές είναι οι επικίνδυνες κάμπιες;
Η κάμπια του πεύκου ή πιτυοκάμπη ή επίσημα Thaumatopea pityocampa είναι το έντομο που βρίσκεται στα πέυκα, ζει μέσα στο κουκούλι της και μεταμορφώνεται στην γνωστή μας πεταλούδα της νύχτας.
Όσο όμορφο και αν ακούγεται η μεταμόρφωση της σε πεταλούδα και όσο και αν αυτό σημαίνει ότι έρχεται η άνοιξη, είναι πάρα πολύ επικύνδινες για τους τετράποδους φίλους μας.
Πότε τις συναντάμε;
Τις συναντάμε από Φεβρουάριο έως και Ιούλιο. Όσο πιο ζεστός ο καιρός, τόσο πιο γρήγορα κατεβαίνουν από τα δέντρα.
Απαγορεύεται:
- Η επαφή με τα μάτια
- Η εισπνοή της κάμπιας
- Η επαφή με το στόμα ή την γλώσσα
- Η κατάποση
- Η επαφή με το δέρμα (και σε σκύλους και σε ανθρώπους)
- Η επαφή με τις πατούσες (η τοξίνη μένει στις πατούσες ακόμα κα μετά από μια τεράστια βόλτα)
Που έχουν το δηλητήριο;
Στο σώμα τους έχουν κάποιες τρίχες στις οποίες παράγεται μια πρωτείνη που λέγεται thaumatopein. Μόλις κάποιος πλησιάσει την κάμπια αυτή απελευθερώνει το δηλητήριο και το μεταφέρει μέσω της μυτερής της τρίχας στο σώμα του θύματος. Ακόμα και αν δεν έρθει σε άμεση επαφή, κάποιες τρίχες φεύγουν με τον αέρα και πηγαίνουν πάνω στο θύμα και το μολύνουν.
Τι μολύνει τον σκύλο;
Είναι πολύ τοξικές και απαγορεύτεται ο σκύλος μας να τις μυρίσει, να τις γλύψει, πόσο μάλλον να τις φάει ακόμα και να τις αγγίξει. Όταν η μυτερή τρίχα έρθει σε επαφή με το θύμα, καρφώνεται επάνω του και απελευθερώνει το δηλητήριο της. Ο οργανισμός και το ανοσοποιητικό απελευθερώνει ισταμίνη και δημιουργείται έτσι η αλλεργική αντίδραση είτε στα ζώα, είτε στον άνθρωπο.
Συμπτώματα:
- Πρήξιμο των χειλιών
- Πρήξιμο της μύτης
- Πρήξιμο του προσώπου
- Άφθονη έκκριση σάλιου
- Κνησμός στο κεφάλι
- Τρίψιμο της μουσούδας
- Ανησυχία
- οι στοματικοί βλεννογόνοι πρήζονται και πονούν.
Οξεία συμπτώματα
- Εμετός
- Φλεγμονή γύρω από τα μάτια
- Η γλώσσα κρέμεται
- Η κατάποση είναι δύσκολη
Τι μπορεί να πάθει ο σκύλος;
Οι πιο συχνές βλάβες γίνονται στο πρόσωπο, στην γλώσσα, στην μουσούδα και τα μάτια. Ο ιστός προσβάλλεται απο τοξίνη και κινδυνεύει να νεκρωθεί. Αρκετά σκυλιά έχουν χάσει μέρος της γλώσσας και πιό σπάνια της μουσούδας.
Πρόληψη:
Η περιέργια των σκύλων τους κάνει να θέλουν να εξερευνήσουν τι είναι αυτό το πλάσμα που κινείται αργά και το πλησιάζουν. Με αποτέλεσμα να έρχεται σε επαφή με την κάμπια.
- Αποφεύγουμε να περνάμε κοντά από πεύκα
- Ελέγχουμε που θα πάει ο σκύλος μας πριν πάει
- Σε περίπτωση που είναι περίεργο σκυλί και δεν προλαβαίνουμε να τον απομακρύνουμε του φοράμε φίμωτρο στην βόλτα
- Κάπνισμα των πευκών με εντομοκτόνο πυρεθρίνης στο τέλος του καλοκαιριού
- Έγχυση λαδιού ή εντομοκτόνου κατευθείαν στις φωλιές.
- κλάδεμα
- Τεχνητές φωλιές νυχτερίδας.
Τι κάνουμε αν ο σκύλος μας έρθει σε επαφή;
Το πρώτο πράγμα που κάνουμε αν ο σκύλος μας έρθει σε επαφή με την κάμπια είναι να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρο. Ακόμα και αν δεν έχουμε δει ακόμα κάποιο σύμπτωμα.
Σε περίπτωση που δεν βρούμε άμεσα κτηνίατρο προσπαθούμε να απομακρύνουμε τις τρίχες χωρίς όμως να απελευθερώσουμε το δηλητήριο. Δεν τρίβουμε ποτέ γιατί θα εξαπλωθεί το δηλητήριο. Βρέχουμε την περιοχή με πίεση άφθονου κρύου νερού ωστέ να αφαιρεθούν οι τρίχες χωρίς να απελευθερώσουν δηλητήριο. Η λύση σε όλες τις περιπτώσεις αλλεργίας είναι η κορτιζόνη. Βέβαια για την ποσότητα και τον τρόπο χορήγησης της θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν κτηνίατρο.