Σκυλος και εκπαίδευση
Σκυλος ? + εκπαίδευση ?
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να εκπαιδεύσω το κουτάβι μου;
Ένα πολύ χρήσιμο άρθρο για όλους μας απο τους αγαπημένους μας DogsUp!
Η απόκτηση ενός κουταβιού είναι πολύ μεγάλη χαρά, αλλά για τους περισσότερους συνοδεύεται από αγχωτικές σκέψεις για το τι θα πρέπει και τι δεν θα πρέπει να κάνουν σε μια σειρά από ζητήματα όπως: η εκπαίδευση του κουταβιού για την τουαλέτα, για να μην δαγκώνει, για να μην καταστρέφει κ.α. Κάπου εκεί αρχίζει η έρευνα για το πώς και κυρίως για το πότε μπορεί να εκπαιδευτεί. Συχνά αναφέρεται ότι η εκπαίδευση ενός κουταβιού μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 6 μηνών και μετά, προκειμένου να μπορεί να μάθει, να επικοινωνήσει και να συνεργαστεί. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο;
Η αλήθεια είναι ότι από την ηλικία των 2 περίπου μηνών ένα κουτάβι παρατηρεί, ενεργεί και αρχίζει να μαθαίνει συνδέοντας συμπεριφορές και αντιδράσεις. Έτσι χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε η εκπαίδευση του ξεκινάει από την πρώτη στιγμή που μπαίνει στο σπίτι μας, γεγονός που μας καθιστά θέλοντας και μη ως τον καθημερινό «εκπαιδευτή» του.
Η κουταβίσια ηλικία 2-4 μηνών είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς μας δίνεται η ευκαιρία να βάλουμε τις βάσεις για μία μακροχρόνια αρμονική συμβίωση με τον σκύλο μας και να λειτουργήσουμε προληπτικά, πριν καν δηλαδή αναπτυχθούν οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε εύκολα και γρήγορα να ενισχύσουμε και να μάθουμε στο κουτάβι μας επιθυμητές συμπεριφορές και να δημιουργήσουμε μία καλύτερη καθημερινότητα, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα τον μελλοντικό του χαρακτήρα. Στη συνέχεια μπορούμε να ξεκινήσουμε τη σωστή κοινωνικοποίηση και προεκπαίδευση του σε απλές βασικές εντολές, δημιουργώντας έτσι τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη μελλοντική βασική εκπαίδευση του. Συνεπώς στην εκπαίδευση σκύλων ισχύει το «όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο».
Εϊναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι περισσότερες ανεπιθύμητες συμπεριφορές του κουταβιού μας ήταν όχι μόνο επιτρεπτές αλλά και φυσιολογικές κατά την διάρκεια της συμβίωσης του με την φυσική του οικογένεια (αγέλη). Κανένα κουτάβι δεν μπορεί να γνωρίζει τι πάει να πει πάνα ή γιατί δεν επιτρέπεται να δαγκώνει χέρια, να μασάει τον ακριβό μας καναπέ ή τα ρούχα μας. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει πρέπει να επικεντρωνόμαστε πρωτίστως στην μάθηση του και όχι στην διόρθωση των συμπεριφορών του ακολουθώντας συμβουλές όπως: «βάλτου την μουσούδα εκεί που τα έκανε», «φοβέρισε το με μία εφημερίδα», «χτύπησε το την στιγμή που κάνει κάτι κακό», «σήκωσε το από τον σβέρκο» κτλ. Τέτοιες πρακτικές όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά αντιθέτως μπορούν να τα επιδεινώσουν και να δημιουργήσουν νέα προβλήματα ή φοβίες ή ακόμα και να διαταράξουν την σχέση με το κουτάβι μας.
Είμαστε στην διάθεση σας για να δημιουργήσουμε μαζί μια καλύτερη ζωή για εσάς και το κουτάβι σας.
Εκπαίδευση Σκύλων DogsUp
Αρετή Δένδια | Παναγιώτης Σκέρλος
Για περισσότερα άρθρα σχετικά με την εκπαίδευση επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://www.dogsup.gr/