Σκυλος και Διατροφή
Σκυλος ? + Διατροφή ?
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την διατροφή του σκύλου μας!!!
Στο παρακάτω άρθρο θα προσπαθήσουμε με έναν εύκολο τρόπο να βοηθήσουμε στο πως θα κάνουμε την σωστότερη επιλογή τροφής για τον σκύλο μας! Και πάντα σύμφωνα με τις δυνατότητες μας!
Αρχικά θα πρέπει να δούμε σε ποια κατηγορία ζώου ανήκει ο σκύλος μας. Μέχρι και σήμερα λοιπόν, ο σκύλος κατατάσσεται στην κατηγορία του σαρκοφάγου θηλαστικού (carnivore Mammalia). Κατ’ επέκταση το βασικό συστατικό της διατροφής του θα πρέπει να είναι το κρέας.
?✅Οι τρείς καλύτερες επιλογές που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι:
RPM (Raw Prey Model)
B.A.R.F. (Biologically appropriate raw food)
Και τέλος, να μαγειρέψουμε μόνοι μας το φαγητό του σκύλου μας.
Για την ώρα θα αφήσουμε στην άκρη αυτές τις τρείς κατηγορίες, καθώς η καθεμία χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση και ανάπτυξη και θα επικεντρωθούμε στις δύο πιο διαδεδομένες κατηγορίες.
?
Ξηρά τροφή ? και νωπή (κονσέρβα). ?
Ο βασικός λοιπόν κανόνας στην επιλογή της τροφης του σκύλου μας, σύμφωνα με όσα προείπαμε, είναι να υπάρχει όσο το δυνατόν περισσότερο κρέας στην σύνθεση της τροφής. Όλες οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν στο πίσω μέρος της συσκευασίας την αναλυτική σύνθεση της τροφής. Τα κυριότερα συστατικά, είναι το πρώτα πέντε με εφτά. Αυτά είναι τα συστατικά που αποτελούν το κύριο μέρος του προϊόντος.
?Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουμε;
Προτιμάμε πάντα τις ετικέτες που αναφέρουν ξεκάθαρα τις πηγές της ζωικής πρωτεΐνης και αν γίνεται αυτό να συνοδεύονται από το ποσοστό. Πχ 45% κοτόπουλο ? (30% αφυδατωμένο, 15% φρέσκο κοτόπουλο). Αυτό μας βοηθάει να καταλάβουμε την πραγματική περιεκτικότητα σε ζωική πρωτεΐνη, καθώς αν το κρέας είναι πρώτο στην λίστα των συστατικών αλλά τα υπόλοιπα συστατικά είναι στο σύνολο τους σιτηρά ?( πχ καλαμπόκι , σιτάρι, κριθάρι, σόργο, σόγια), τότε ουσιαστικά το ποσοστό του κρέατος είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το σύνολο των υπολοίπων. Άρα όσο πιο πολλά από αυτά τα συστατικά είναι κάποιου είδους ζωικής πρωτεΐνης τόσο το καλύτερο.
❌Τι είναι τώρα αυτά που πρέπει να αποφύγουμε;
Όπως είναι λογικό, για να συσταθεί η κροκέτα χρειάζεται κάποιου είδους συνδετικό υλικό (starch). Αυτό το υλικό είναι ο υδατάνθρακας και αποτελεί το αναγκαίο κακό της ξηράς τροφής.
Οι μορφές υδατάνθρακα που θα πρέπει να αποφύγουμε είναι: κριθάρι, καλαμπόκι, σιτάρι, σόργο, σόγια και τα παράγωγα τους.
Αυτές οι μορφές υδατάνθρακα έχουν ιδιαίτερα υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, δεν είναι απορροφήσιμες από τον οργανισμό του σκύλου, είναι υπεύθυνες για μεγάλο ποσοστό αλλεργιών, στην πλειονότητα τους προέρχονται από γενετικά τροποποιημένο προϊόν και αποτελούν βασικά μια φθηνή πρώτη ύλη που θα κρατήσει χαμηλά το συνολικό κόστος του προϊόντος.
Λιγότερο κακοί υδατάνθρακες ή υλικά που προτιμάμε να βλέπουμε σε μία ετικέτα είναι: αρακάς, φακές, πατάτα, γλυκοπατάτα, ταπιόκα, καστανό ρύζι και ρύζι.
Λέξεις που θα μας βοηθήσουν στην καλύτερη επιλογή είναι: grain free, human grade, gmo free, gluten free.
?Συνοπτικά:
?Διαβάζουμε την σύνθεση της τροφής.
?Τα 7 πρώτα συστατικά είναι τα πιο βασικά και θέλουμε να είναι ζωική πρωτεΐνη, όσο το δυνατόν περισσότερη.
❌Αποφεύγουμε όσο μπορούμε τους γρήγορους υδατάνθρακες.
?Όπου υπάρχει η λέξη υποπροϊόν, το συστατικό αυτό σημαίνει πως δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση ή αλλιώς ότι απέμεινε από κάτι που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.
?Αποφεύγουμε τις χρωματιστές κροκέτες.
Ευχαριστουμε τον Αποστόλη, από το pet best που μοιράστηκε μαζί μας τις γνώσεις του!! Pet shop ? pet best!!!
Τηλ επικοινωνίας: 2130415408, Μεταμορφοσεως Σωτήρος 1, Άγιος Δημήτριος!