Σκύλοι και αλλεργίες
Σκύλοι και αλλεργίες
Όπως μέχρι τώρα έχουμε διαπιστώσει, οι τετράποδοι φίλοι μας δεν διαφέρουν σε πολλά από εμάς. Ένα ακόμη λοιπόν κοινό σημείο είναι οι αλλεργίες. Ναι, καλά διαβάσατε! Μπορούν και τα σκυλάκια μας να έχουν αλλεργίες και μάλιστα δεν είναι καθόλου σπάνιο.
Οι σκυλίσιες αλλεργίες χωρίζονται κατά βάση, σε τρεις κατηγορίες. Την αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους, τις εισπνευστικές αλλεργίες (ατοπία) και την τροφική αλλεργία. Τα συμπτώματα και των τριών κατηγοριών αλλεργίας είναι λίγο πολύ κοινά, πράγμα που καθιστά δύσκολο την αναγνώριση αυτής καθ’ αυτής της αλλεργίας. Επίσης, δεν είναι περίεργο ο σκύλος μας να κάνει ταυτόχρονη εκδήλωση πολλαπλών αλλεργιών.
Αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους
Το σάλιο των ψύλλων είναι το αλλεργιογόνο στην συγκεκριμένη περίπτωση και όχι το τσίμπημά του. Δεν είναι λίγοι οι σκύλοι που πάσχουν από τη συγκεκριμένη αλλεργία και τα συμπτώματα είναι ο πολύ έντονος κνησμός, κυρίως στο πίσω μέρος του κορμού και κοντά στην ουρά, το κόκκινο ερεθισμένο δέρμα ακόμα και η πρόκληση πληγών.
Πιο επιρρεπή στην αλλεργία αυτή είναι τα σκυλιά που έρχονται σε σποραδική επαφή με τους ψύλλους (φύση) και άρα το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με τον συγκεκριμένο ξενιστή.
Σπάνιες είναι βέβαια, οι περιπτώσεις εμφάνισης αλλεργίας σε πολύ νεαρή ηλικία. Συνήθως εμφανίζονται μετά τους έξι πρώτους μήνες.
Εισπνευστικές αλλεργίες (ατοπία)
Ομολογουμένως, η γκάμα των αλλεργιογόνων στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι μεγάλη. Ατοπία μπορούν να προκαλέσουν η γύρη, το γρασίδι, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και οι μύκητες της μούχλας. Συνήθως, οι αλλεργίες αυτές εμφανίζονται μεταξύ πρώτου και τρίτου έτους του σκύλου μας και τα συμπτώματα μοιάζουν με τα παραπάνω, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κνησμός επικεντρώνεται στο κεφάλι και κυρίως τα αυτιά. Ταυτόχρονα όμως, μπορεί να παρατηρήσουμε ξηρή κι ερεθισμένη μύτη αλλά και δυσκολία στην αναπνοή. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρο μας ο οποίος θα μας καθοδηγήσει στην αντιμετώπισή του και ίσως προτείνει μία συγκεκριμένη δίαιτα για ένα χρονικό διάστημα.
Το πιο δύσκολο θα είναι ο εντοπισμός του αλλεργιογόνου και η ιδανική λύση θα είναι φυσικά, η ολοκληρωτική απομάκρυνση αυτού από τον σκύλο μας (ή το αντίθετο).
Τροφικές αλλεργίες
Οι συγκεκριμένες αλλεργίες δεν κοιτούν ηλικία και μπορούν να εμφανιστούν μέχρι και στα βαθιά γεράματα του σκύλου μας. Σύμφωνα με μελέτες, το πιθανό αλλεργιογόνο είναι οι πρωτεΐνες που περιέχουν οι τροφές με τις πιο κοινές να είναι το βοδινό, το χοιρινό κρέας, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, το σιτάρι και το κοτόπουλο.
Τα συμπτώματα είναι και σ’ αυτήν την περίπτωση ο κνησμός αλλά και γαστρεντερικές αντιδράσεις, όπως εμετός, διάρροια, φούσκωμα και έντονος κοιλιακός πόνος.
Με τη συμβολή του κτηνιάτρου θα ακολουθήσουμε συγκεκριμένη δίαιτα με σκοπό την ανεύρεση και απομόνωση του αλλεργιογόνου. Αφού γίνει αυτό, τότε ο ίδιος θα μας προτείνει μία συγκεκριμένη τροφή που θα είναι ιδανική για τον τετράποδο φίλο μας.
Γενικά, μπορούν να γραφτούν πολλά άρθρα για τις αλλεργίες των σκύλων με επιστημονικούς όρους που δεν θα καταλάβει κανείς. Αλλά επειδή αυτό δεν χρειάζεται, ας μείνουμε στο γεγονός ότι και τα σκυλιά συχνά έχουν αλλεργίες και καλό είναι να μην τα παραμελούμε, γιατί απλά ξύνονται. Πρόκειται για θέμα υγείας και ο σκύλος με τον τρόπο του, μας εφιστά την προσοχή μας. Μία επίσκεψη στον κτηνίατρό μας, θα λύσει τις απορίες μας και θα δώσει λύση σε αυτό που ταλαιπωρεί το σκυλάκι μας.
Ευτυχισμένα παιδιά, ευτυχισμένοι γονείς!
Κείμενο: Κατερίνα Βασιλειάδου